40.20
  
46.77
  
118224.00
  
94.40

564. Tarihi Kadırga Kadırga Şenliğine Tarifi İmkansız Yoğun Katılla Gerçekleşti

564. Tarihi Kadırga Kadırga Şenliğine Tarifi İmkansız Yoğun Katılla Gerçekleşti

 

Fatih Sultan Mehmet Han’ın 1461’de Trabzon’u fethettiği yıllarda askerleri ile otağ kurduğu yer, şimdi bir namazgah ve dua makamı olarak aminlerin arşa yükseldiği kutsal bir mekandır Kadırga. Fatih Sultan Mehmet Han tarafından bundan 564 yıl önce atını bağladığı yere açık cami yapılmasının ardından bu gelenek geçmişten günümüze kadar süre gelerek her geçen gün artan bir kalabalıkla coşkulu kutlamalara sahne olmaya devam ediyor.

Kadirga 564 1

Yazılı kaynaklara göre, 1461 yılında bölgeyi Osmanlı topraklarına katan Fatih Sultan Mehmet, bir arkadaşının mezarını ziyaret etmek için Kadırga Yaylasına gitmiştir. Cuma namazını yaylada kılmak isteyen Padişahın belirlediği alan taşlarla çevrilmiştir ve Cuma namazı bu alanda kılınmıştır. Bu açık hava ibadet alanı uzun yıllardır bölge insanı tarafından Temmuz ayının üçüncü Cuma günü ziyaret edilmekte ve bu alanda Cuma namazı kılınmaktadır.

Doğu Karadeniz Bölgesine hakim tepelere asırlar boyunca kurulan Türk Kültürünün göçebe yaylacılık alışkanlığı okulların yaz tatiline girmesiyle yaylaya çıkanlarla beraber şenlenir. Karadeniz Bölgesinde bulunan onlarca Yayla ve bu yaylalara bilezik gibi birbirinden ayrılmayan Yaylacıların Yayla şenliklerindeki yapılacak olan o günü özlemle bir ömür gibi beklerler zamanı gelince de şenliğe katılmak için obalarından gelirler.

Hava sıcaklığının da diğer şenlik yıllarına oranla yağmurun yerine sıcak oluşmasından dolayı sabah otçu yürüyüşü ekipleri konakladıkları obalardan Kadırga yaylasına hareket ederek Kadırga yaylası horon düzüne tepelerden aşağı yöresel ezgiler eşliğinde horon oynayarak indiler.

Çimenler Açık Araç Pazarı Gibi Doldu; Bir gün önceden Konaklayacakları obalarına kültür coşkusunu yaşatmak için yöresel sanatçılar eşliğinde yaylacılık yaptıkları obalarına ulaşarak buralarda toplanarak gece boyunca horonlar oyun oynayarak halaylar çektiler. Sabah olunca bulundukları obalardan toplu olarak Kadırga Çokluk alanına ulaştılar.Kadırga yaylasına geceden ve sabahın erken saatlerinde akın akın gelen Kadırga sevdalıları adeta Kadırga yaylası çimenlerinin üzerine açık araç pazarına çevirdiler.Kadırga Tepesine çıkan bazı yaylacılar tepeden aşağıya baktıklarında Dünyada bulunan Açık Araç Pazarı gibi olmuş Kadırga Yaylası dediler.

 

Bir yıl boyunca Kadırga Otçu Şenliğini bekleyen vatandaşlar eğlenceye doydular; Yüzlerce yıldır geleneksel olarak her yıl Temmuz ayının 3. Cuma günü düzenlenen Kadırga Yayla Şenliklerinde bir araya gelen binlerce kişi horon oynadı, hasret giderdi. Gümüşhane ve Trabzon’a bağlı ilçelerden bir gün öncesinden toplu yöresel kemençe davul ekipleriyle beraber obalarına gelip buralarda eğlenerek sabahlayan yaylacılar daha sonra şenlikte, obalardan sabah saatlerinde yola çıkan otçuların yamaçlardan davul zurna ve kemençe eşliğinde horon oynayarak 564.Kadırga festival alanına inişleri görsel şölen oluştur.

Bir yıl boyunca Kadırga Otçu Şenliği’ni bekleyen vatandaşlar eğlenceye doydular; Yüzlerce yıldır geleneksel olarak her yıl Temmuz ayının 3. Cuma günü düzenlenen Kadırga Yayla Şenliklerinde bir araya gelen binlerce kişi horon oynadı, hasret giderdi. Gümüşhane ve Trabzon’a bağlı ilçelerden bir gün öncesinden toplu yöresel kemençe davul ekipleriyle beraber obalarına gelip buralarda eğlenerek sabahlayan yaylacılar daha sonra şenlikte, obalardan sabah saatlerinde yola çıkan otçuların yamaçlardan davul zurna ve kemençe eşliğinde horon oynayarak festival alanına inişleri görsel şölen oluşturdu

.

Yayla Şenliklerinin Renk Görseli Ağasar Kültürü; Karadeniz bölge genelinde küçük ya da büyük yayla otçu şenliklerine katılım sağlayan ulusal ve yerel basının yanı sıra fotoğraf sanatçılarının albenisi olan Şalpazarı Ağasar yöresine ait renklerin her tonuyla yayla şenliklerine bir ışık gibi renk katarak şenliklere kültürü hareketliliği kazandırıyor. Tarihi Kadırga yaylasının 564. yayla şenliğine Şa katılım sağladılar. Gümüşhane iline bağlı Özkürtün Belediye Başkanlığı görevinde 1994-2014 yılı arasında bir fiil 20 yıl görev yapan ardından bir dönem ara veren 2019-2025 itibariyle görevde bulunan belediye başkanı Yakup Turgut’da katılım sağlayanlar arasında yer aldı.

 

Otçularla birlikte yamaçlardan şenlik alanına inen Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, “Kadırga Yayla şenliklerindeyiz. 10 binlerce Karadenizli kardeşimiz burada, çok büyük bir şenlik. Birlikte horon oynuyorlar, otçularımız yayladan iniyorlar. Bu güzelliğe, bu neşeye biz de katılmak istedik. Buraya Trabzon’dan, Giresun’dan, Gümüşhane’den gelen hemşehrilerimiz var. Bu güzelliği görmek herkese nasip olmaz. Biz herkesi gelecek yıllardaki Kadırga Yaylası şenlikleri için de davet ediyoruz. Birlik, beraberliğimiz ve neşemiz hep böyle sürsün inşallah dedi.

 

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım da şehit kanıyla sulanan dağların çok kıymetli olduğunu belirterek, “Bir çakıl taşı dahi birisine verecek halimiz yok. Buraların bizim olarak kalmasına sizler sahip çıkarak devam ediyorsunuz. Bu sadece toprağa sahip çıkarak yetmiyor. Kültürümüze sahip çıkarak da devam ediyor. Bu kültür 564 yıldan bugüne devam eden bir kültürdür dedi.

Tarihi 564. Kadırga Yaylası şenliğine katılım sağlayanlar arasında Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Gümüşhane MHP Milletvekili Musa Küçük, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Özkürtün Belde Belediye Başkanı Yakup Turgut, Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, katılım sağlayanlar arasında yer aldılar.

Bu yazıya tepkini ver!

Benzer Haberler